| Artikkelit, Luontopääoma, Metsätalous

Ekosysteemitilinpito kääntää luontopääoman talouden kielelle

Sammalta metsälähteen keskellä.

Luontopääoma tarjoaa lukemattomia hyötyjä yhteiskunnalle, mutta sen todellisen arvon tunnistaminen ja hyödyntäminen taloudellisessa päätöksenteossa on haaste – ja samaan aikaan mahdollisuus. Ekosysteemitilinpito avaa uuden näkökulman, jonka avulla luonnon tarjoamat palvelut voidaan muuttaa mitattaviksi taloudellisiksi arvoiksi.

Luontopääoma tuottaa valtavasti erilaisia ekosysteemipalveluja, joita ihmiset ja talous hyödyntävät. Näitä ovat esimerkiksi puhdas vesi, raaka-aineet, virkistysmahdollisuudet, kyky sitoa hiiltä, puuntuotanto ja uusiutuvan energian mahdollistaminen.

Sitran johtava asiantuntija Tatu Torniainen havainnollistaa Finsilvan Luontopääoma-podcastissa, että ekosysteemipalvelut ovat ikään kuin osinkoja, joita voimme tietyllä ajanjaksolla mitata ulos luontopääomasta.

Jotta luontopääomaa ja ekosysteemipalveluita voidaan hoitaa kestävästi, ja jotta ne voidaan huomioida päätöksenteossa, tarvitaan systemaattista mittaamista ja seurantaa. Ekosysteemitilinpito (tunnetaan myös luontopääoman tilinpitona) on tähän tarkoitukseen kehitetty työkalu. Se pohjautuu YK:n vuonna 2021 julkaisemiin kansainvälisiin standardeihin ja suosituksiin. Finsilvan metsäomistuksen ekosysteemitilinpitoa on tutkittu ja kehitetty mm. osana Hannes Kokkosen Natural Capital Accounting -pro gradua.

Kaksi jäkälälle asetettua kuksaa, joissa on kahvia.

Metsäluonnossa virkistäytyminen on ekosysteemipalveluiden yksi osa.

Ekosysteemitilinpidon hyödyt

Ekosysteemitilinpito auttaa konkretisoimaan ja havainnollistamaan luontopääomasta syntyviä ekosysteemipalveluita.

– Ekosysteemitilinpito on systemaattinen tapa kerätä tietoa luonnonvaroista ja ekosysteemipalveluista, ja sitten sijoittaa tätä tietoa kartalle. Se tuo näkyväksi ja talouden kielelle niitä asioita, joita luonnossa tapahtuu luontopääomaan liittyen, Tatu Torniainen sanoo.

Torniaisen mukaan ekosysteemitilinpitoa voidaan käyttää tukemaan päätöksentekoa ja täydentämään perinteisiä talouden seurantajärjestelmiä, kuten bruttokansantuotetta. Tällöin luontopääoman tuottamat ekosysteemipalvelut nousevat rahallisen pääoman rinnalle.

Kun luontopääoman taloudellinen arvo saadaan ekosysteemitilinpidon avulla näkyväksi, se voi johtaa uusiin liiketoimintamalleihin ja innovaatioihin, jotka perustuvat luonnonvarojen kestävään käyttöön. Se voi myös auttaa tasapainottamaan taloudellista kasvua ja ympäristön kestävyyttä.

– Kun luontopääoma saadaan kartalle ja ikään kuin tasearvona tilinpitoon, niin yrityksen näkökulmasta myös tuloslaskelmassa tulisi olla vastaava määrä tuloja. Ja juuri siksi tarvitsemme luontopääomalle markkinat ja pian, Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen toteaa.

Näin ekosysteemitilinpito toimii käytännössä

Sitran julkaisema ”Luontopääoma kartalle ja euroiksi” tarjoaa kattavan katsauksen siihen, miten ekosysteemitilinpitoa voidaan hyödyntää osana laajempaa talousjärjestelmää. Julkaisussa listataan neljä esimerkkiä ekosysteemitilinpidon tuottaman tiedon hyödyntämiselle:

1. Luontopääoman vaikutukset kansantalouteen: Ekosysteemitilinpidolla voidaan selvittää, miten suuren taloudellisen hyödyn luontopääoma tuottaa vuosittain. Ekosysteemitilinpito auttaa myös seuraamaan luonnossa ja ekosysteemipalveluissa tapahtuvia muutoksia. Tämä tiedon pohjalta voidaan arvioida ja mallintaa vaikutuksia tuotantoon, työllisyyteen ja muihin talouden tunnuslukuihin.

2. Tiedon keruu ja raportointi: Ekosysteemitilinpito mahdollistaa luonnon tilan ja ekosysteemipalveluiden systemaattisen seurannan. Tämä tieto tukee politiikkatoimien arviointia, kansallisten strategioiden toteutusta sekä kansainvälisten sitoumusten, kuten kestävän kehityksen tavoitteiden, raportointia.

3. Poliittisten toimien suunnittelu ja arviointi: Ekosysteemitilinpidon avulla kerätty tieto tukee politiikan suunnittelua ja auttaa arvioimaan toimenpiteiden vaikutuksia luontoon sekä talouteen. Esimerkiksi maankäytön päätöksissä ekosysteemitilinpito auttaa nojaamaan päätöksiä kattavampaan tietoon.

4. Ulkoisten shokkien taloudelliset vaikutukset: Ekosysteemitilinpidon tietoja voidaan hyödyntää myös talousmallinnuksessa, jossa arvioidaan esimerkiksi vieraslajien leviämisen kaltaisten ulkoisten shokkien vaikutuksia talouteen.

Kuuntele koko keskustelu ekosysteemitilinpidosta ja luontopääomamarkkinoista Luontopääoma-podcastista.

Lue lisää Finsilvan näkemyksistä siitä, miten ja miksi markkinavoimat ja luontopääoma tulisi yhdistää: finsilva.fi/luontopaaoma

Lähteet:
Sitra – Luontopääoma kartalle ja euroiksi
Hannes Kokkonen – Natural Capital Accounting : Development of the accounting for forest holdings