| Artikkelit, Metsätalous, Vastuullisuus

Huima kasvu säästö- ja lahopuun määrässä – “Sehän näyttää toimivan”

Juha Hakkarainen

Metsä Group Plus -hoitomallin vaikutuksia on nyt tutkittu ensimmäisen kerran Finsilvan metsissä. Lahopuun ja säästöpuun määrä uudistusaloilla yli kaksinkertaistui aiempaan verrattuna.

Finsilva otti kesällä 2023 käyttöön Metsä Group Plus -metsänhoitomallin. Siinä metsään jätetään tavallista enemmän säästöpuita, palanutta puuta, tekopökkelöitä ja suojatiheikköjä sekä leveämmät suojavyöhykkeet vesistöjen varsille.

Metsän- ja luonnonhoidon laadunarvioinnin palveluita tarjoava Tapio kävi vuoden 2024 aikana läpi 40 Finsilvan uudistusalaa. Säästöpuiden, tekopökkelöiden ja lahopuun määrässä havaittiin merkittävää kasvua vuoden 2022 edelliseen arviointiin verrattuna.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Metsä Group Plus -hoitomallin vaikutuksista saadaan lukuja pöytään. Ja kun mallissa tavoitellaan lisää lahopuuta, niin sehän näyttää toimivan! Järeitä lahopuita ja tekopökkelöitä on nyt uudistusaloilla lähes 4 mottia hehtaaria kohden, Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen (pääkuvassa) sanoo.

Kaikkiaan uudistusaloille on laadunarvioinnin perusteella jätetty lahopuuta ja säästöpuita lähes 17 kuutiota hehtaarille. Tästä säästöpuuta oli yli 12 m3 (2022: n. 5,6 m3) ja järeää lahopuuta lähes 4 m3 (2022: n. 1,3 m3).

Kaaviokuva, jossa näkyy elävien säästöpuiden tilavuus kuutioina per hehtaari.
Lähde: Tapio – Ympäristövaatimusten toteutuminen Finsilvan työmailla 2024
Kaaviokuva, jossa näkyy järeiden lahopuiden tilavuus kuutioina per hehtaari.
Vuonna 2024 mitattiin myös 10–20 cm:n läpimittaiset lahopuut, mutta niitä ei ole sisällytetty tähän vertailuun, sillä vuonna 2022 läpimittaraja oli 20 cm. Lähde: Tapio – Ympäristövaatimusten toteutuminen Finsilvan työmailla 2024

”Kokonaisuus näyttää oikein hyvältä”

Tapion luonnonhoidon laatua koskevan raportin perusteella PEFC- ja FSC®-standardit sekä Finsilvan omat ympäristöohjeet toteutuvat Finsilvan uudistusaloilla pääsääntöisesti moitteetta. 40 kohteen otoksesta löytyi vain muutama huomautettava asia, ja yksittäisen kohteen menettelyssä oli enemmän korjattavaa. Verrattuna vuoteen 2022 hyvän arvosanan saaneiden kohteiden määrä kasvoi hieman.

– Kokonaisuus näyttää oikein hyvältä, ja joiltain osin olemme menneet huimastikin eteenpäin. Kun näin isoa alaa hoidetaan, on selvää, että mukaan mahtuu aina jonkin verran myös inhimillisiä virheitä. Siksi on tärkeää, että teemme ulkopuolisia arviointeja, jotka antavat meille arvokasta tietoa toiminnastamme ja oppia tulevaan, Juha Hakkarainen kertoo.

Laadunseurannan tarkoituksena on, että tuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Seuraavaksi Finsilva ja metsänhoito- ja puunkorjuutyöstä vastaava Metsä Group käyvät raporttiin kirjatut huomiot läpi. Huomioita voidaan käyttää esimerkiksi koulutusmateriaaleissa ja niiden pohjalta voidaan tarkentaa ohjeistuksia. Todennäköisesti esimerkiksi vesistöjen suojavyöhykkeisiin tullaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota.

Laadunvalvonta on oleellinen osa metsänhoitoa

Finsilvan metsissä metsänhoidon laadunvalvontaa tehdään kolmiportaisesti:
1) Työn suorittajat tekevät omavalvontaa kaikilla työkohteilla.
2) Metsä Groupin asiantuntijat tarkistavat työnjäljen osalla kohteista.
3) Tapion kaltaiset kolmannet osapuolet toteuttavat riippumattomia tarkastuksia.

Metsä Group Plus -mallin lisäksi Finsilvan metsissä tapahtuvaa metsänhoitoa ohjaavat lainsäädäntö, metsänhoidon suositukset, Finsilvan itse asettamat laatuvaatimukset ja ympäristöohjeet, PEFC- ja FSC®-standardien kriteerit sekä luonnonhoidon laadunarvioinnin maastotyöohje.

Finsilvan FSC®-lisenssikoodi on FSC-C139460
Finsilvan PEFC-käyttöoikeusnumero PEFC/02-21-18/4