Mökkitontin valaistuksella on suuri merkitys etenkin hämärässä ja pimeinä vuodenaikoina niin tunnelmaan kuin turvallisuuteenkin. Pihan valaistusta suunnitellessa pitää miettiä mihin valoja kannattaa asentaa ja millaisia valoja mökillä tarvitsee.
Kokosimme tähän blogiin vinkkejä, joiden avulla voit lähteä suunnittelemaan oman mökkisi puutarhan ja pihan valaistusta.
Vältä mökillä puutarhan ylivalaistusta
Mökillä, etenkin rauhallisella rantatontilla, on usein erilaiset valaistusolosuhteet kuin kotona. Koska mökki sijaitsee useimmiten luonnon keskellä, on siellä pimeämpää kuin kaupungissa tai taajamassa. Valoa ei tule mökillä naapuritaloista tai kadulta, joten sama valomäärä tuntuu yleensä kirkkaammalta mökkitontilla kuin kotioloissa.
– Valoteholtaan pienempi valonlähde, joka lähes katoaa kodin tontilla, voi hyvin riittää mökin pihassa, kertoo Puksipuun puutarhasuunnittelija Sari Lampinen.
Välttämällä pihan ylivalaistusta huomioit myös mahdolliset mökkinaapurit ja muut luonnosta nauttijat. Kun mökkitonttisi puutarhassa on lempeä valaistus, saavat kaikki kokea luonnonvalon ja pimeyden.
Valitse valaisin tyylin ja tarpeen mukaan
Tarkastele valaisimia valitessa omaa ja mökin tyyliä. Pidätkö valaisimissa enemmän romanttisesta vai modernista, pyöreistä vai kulmikkaista muodoista?
– Suosittelen, että valaisimet ovat itsessään melko huomaamattomia ja ympäristöön sulautuvia. Tummat ja murretut sävyt toimivat usein hyvin. Ne katoavat luontoon myös päivällä, Lampinen neuvoo.
Vaihtoehtoja on paljon, joten on tärkeää miettiä valon tarkoitus ja tarve. Oleellista on siis hahmottaa, mitä valaistaan.
Kerrosta mökkitontin valaistusta
Valaistuksella saa luotua erilaisia tunnelmia, mutta se on tärkeä myös turvallisuuden ja mökillä liikkumisen ja puuhaamisen kannalta. Mökkitontin valaistusta kannattaakin miettiä kokonaisuutena ja valoa kerrostaa. Näin voit luoda erilaisia valaistuksia tunnelman tai toimintojen mukaan.
Puutarhassa on hyvä valaista kaikki tärkeät reitit ja käytävät varmistamaan turvallisen liikkumisen. Esimerkiksi kulku rantasaunalle voidaan valaista noin 80 cm korkeilla pienpylväsvalaisimilla, jotka ohjaavat valon viistosti polulle. Portaiden askelmiin voi upottaa pehmeät led-valot. Kaunista tunnelmaa saa luotua myös valaisemalla muutamia luonnonelementtejä, kuten kiviryhmän tai ison puun.
– Itse mökinkin voi valaista seinäpintaa pehmeästi pyyhkäisevillä valoilla. Ne korostavat rakennusta kauniisti ja auttavat sinne suunnistamisessa. Terassilla taas voi olla esimerkiksi himmennettävä ulkokattovalaisin, josta saa tarpeen mukaan myös hyvän työskentelyvalon.
Lampinen ehdottaa.
Valoja säädetään usein sisältä, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Hämäräkytkin pihan tärkeimmissä valoissa toimii mökillä hyvin. Silloin valoista ei tarvitse huolehtia ja liikkuminen puutarhassa on turvallista.
Teetä sähkökytkennät aina ammattilaisella
Pihan valaistus kannattaa suunnitella jo mökin rakennusvaiheessa, jotta pihaa ei tarvitse enää myöhemmin kaivaa auki. Valaistuksen asennuksessa pitää olla tarkkana. Kaapelit pitää kaivaa riittävän syvälle maahan.
Mökkeilijä voi halutessaan tehdä paljon itse, kuten kaivaa ojat kaapeleille ja asentaa valaisimet paikoilleen. Kaapeleiden kytkeminen verkkovirtaan ja valaisimiin on kuitenkin ammattilaisen tehtävä.
Tärkeää on tietysti huomioida myös, että valitut valaisimet ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja. Hyviä vaihtoehtoja ovat valaisimet, joissa on vaihdettava polttimo. Näin voit välttää pihan ylivalaisemisen.
– Valaistusta tehtäessä voidaan asentaa myös muutama pienpylväspistorasia, joihin voi halutessaan esimerkiksi joulun aikaan kytkeä valonauhan tai mökin askareissa jonkun sähkökäyttöisen koneen, Lampinen vinkkaa.
Voisiko aito tuli tai älyvalaistus olla tyyliäsi?
Tämän hetken trendeistä Lampinen nostaa esiin kaksi selkeää suuntausta.
– Kaipuu aidon tulen ääreen näkyy selvästi. Puutarhoihin halutaan erilaisia tuliastioita, takkoja, tulipesiä ja nuotioita. Ne ovatkin kauniita ja täysin mahdollisia asentaa, kunhan noudattaa suojaetäisyyksiä ja muistaa, että alustan täytyy olla palamaton, eikä tulta saa jättää yksin valvomatta, Lampinen muistuttaa.
Toinen selkeä trendi on älyvalaistuksen lisääntyminen. Sen avulla valoja voi ohjata puhelimen sovelluksesta.
– Sovelluksessa voi tehdä erilaisia valaistusohjelmia, joissa voi säätää valojen yhdistelmiä, voimakkuuksia ja värejä. Se on helppoa ja mahdollistaa oman luovuuden. Valoilla voi myös leikitellä ja teemajuhlissa tai eri sesonkien aikaan voi kokeilla erilaisia valoja ja efektejä, Lampinen ehdottaa.
12 voltin puutarhavalot voi asentaa myös itse
Jos haluat asentaa kaikki valot itse ja vaihtaa tai muuttaa valaistusta helposti, etkä halua tehdä pihalla suuria kaivuita, voivat 12 voltin puutarhavalot olla sinulle hyvä vaihtoehto. 12 voltin jännite on niin sanottu turvajännite, joka on turvallinen sekä ihmisille että eläimille.
12 voltin led-valot saavat sähkön pistorasiasta, jossa on muuntaja. Kaapeleita ei tarvitse kaivaa syvälle maahan, vaan ne voi piilottaa esimerkiksi kuorikatteen alle. Tärkeintä on, ettei johtoihin kompastu tai aja niiden päältä ruohonleikkurilla.
Valojen kaapeleita voi ketjuttaa liittimen avulla, jolloin voit halutessasi valaista vaikka koko puutarhan.