Suomen tähtitaivas tarjoilee syksyllä usein näyttäviä valospektaakkeleja revontulten muodossa. Nappaa tästä vinkit valonäytöksestä nauttimiseksi.
Musta maa takaa parhaan väriloiston
Syksy on otollisinta aikaa revontulten bongaukselle. Pimeä ajankohta ja musta maa tuottavat parhaan kontrastin revontulille, mikä kirkastaa niiden loistoa. Talvella lumen heijastama hajavalo heikentää kontrastia, jolloin revontulet näyttävät haaleammilta. Suomessa tehtyjä revontulihavaintoja voi katsoa Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Taivaanvahti-sivustolta.
Tähyile pilvettömälle pohjoistaivaalle
Säätiedotus on revontulia metsästävän paras apu. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen ”revontulet ja avaruussää” -sivulta voi tarkistaa päivittäisen revontulisennusteen. Paksu pilvikerros peittää kirkkaatkin revontulet, joten liikkeelle kannattaa lähteä kirkkaina öinä, jolloin taivas on selkeä. Revontulten loimu vaihtelee myös kellonajan mukaan. Nyrkkisääntönä voi pitää puoltayötä, sillä revontulten esiintymistodennäköisyys kasvaa kello 21:n jälkeen, piikin ajoittuessa kello 23–24 välille. Aamuyöstä revontulten määrä laskee, joten pikkutunteja pidemmälle ei kannata kukkua.
Optimoi valo-olosuhteet
Bongausreissulle on hyvä valmistautua etukäteen. Kun tiedossa on lupaava havaintoajankohta, kannattaa lähteä pois kaupunkivalojen äärestä, sillä pimeässä revontulet näkyvät parhaimmin. Pihalle kannattaa mennä hieman ennen otollisinta aikaa, sillä ihmissilmällä kestää tovi tottua pimeään. Vasta puolen tunnin jälkeen näkee pimeässä hyvin.
Käytä valokuvauksessa jalustaa
Moni mielii kaunista muistoa revontulinäytöksestä. Kuvaukseen ei välttämättä tarvita suurempia vippaskonsteja, ja puhelimella tai peruskameralla voi onnistua nappaamaan hyvän kuvan. Kameran asetuksia voi säätää tähtitaivasta apuna käyttäen: jos kirkkaalla säällä kuvasta erottuu yksikin tähti, pitäisi asetuksilla onnistua myös revontulten taltiointi. Jos käytössäsi on puhelinta järeämpi kuvausväline, muista napata kamerajalusta matkaan. Valotusaika kannattaa säätää pitkäksi. Liikkeelle pääsee 15–20 sekunnin valotusajalla ja ISO-herkkyydellä 400. Erilaisia valotusarvoja kannattaa kokeilla, sillä valon määrä vaihtelee revontulten aikana.
Lähteet: Digi-kuva, Ilmatieteen laitos, Ilta-Sanomat, Taivaanvahti, Yle