Mökkeilyn trendit muuttuvat ja mökkitrendit niiden mukana. Koska mökki on yhä useammalle rentoutumispaikka, vapaa-ajanasunnolta halutaan luksusta. Mökkirakennus ei enää juurikaan eroa omakotitalosta, vaan se saattaa olla ympärivuotinen kakkosasunto.
2020-luvulla mökkielämään ei kuulu se, että koko ajan olisi tehtävä jotakin. Mökillä saatetaan tehdä etätöitä, mutta vapaa-aikana halutaan nauttia rauhasta.
Mökille mennään rentoutumaan ja viihtymään, joten kodikkuuteen halutaan panostaa ja mökillä pitää olla riittävästi kokoa. Mökinostajat eivät enää pysty tekemään kaikkea itse tai he eivät halua tehdä kaikkea, joten mökkitoimittajan palveluita ostetaan mielellään.
Mökki ympärivuotiseen käyttöön
Finnlamelli on Suomen johtava muuttovalmiiden hirsitalojen valmistaja, ja yrityksen asiantuntijat tuntevat mökinostajien toiveet ja tarpeet. Kehitysjohtaja Pentti Pajalan mukaan suomalaisten haaveet mökistä jakautuvat: Pieni osa toivoo pelkistettyä piilopirttiä, jossa ei ole moderneja mukavuuksia. Useimmat kuitenkin haluavat muuttovalmiin mökin.
– Nyt halutaan yksilöllinen ja omaan käyttöön sopiva vapaa-ajanasunto, joten vakiomalleihimme halutaan usein tehdä muokkauksia. Jokaisella asiakkaalla on omat tarpeensa, ja palvelemme heitä toiveiden mukaan, kertoo Pajala.
Koska mökkiin käytetään monesti huomattava summa rahaa, sitä halutaan käyttää mahdollisimman paljon. Siksi mökeistä rakennetaan ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia ja ne muistuttavat omakotitaloja. Mökkitrendit noudattelevatkin omakotirakentamisen trendejä, ja rakentamisessa huomioidaan muun muassa ekologisuus, energiatehokkuus ja kustannustehokkuus.
Koska käyttö on ympärivuotista ja rakennustekniikka on kehittynyt, mökkejä rakennetaan ympäri vuoden.
– Aiemmin kesä loppui mökkipakettien toimitusten osalta juhannukseen. Koska kesälomat alkoivat heinäkuussa, mökkiä haluttiin päästä rakentamaan heti loman alusta. Nyt aikataulutus on vaihtelevampaa, Pajala sanoo.
Mökin sisustus viimeisen päälle
Mökkien sisustukseen panostetaan paljon, eikä sinne viedä vanhoja pöytiä ja sohvia. Aiemmin perintöpiirongin haluttiin mahtuvan tiettyyn kohtaan, mutta nyt mökkiin hankitaan uudet kalusteet tilojen mukaan. Myös valaistukseen kiinnitetään paljon huomiota. Toimivan kokonaisuuden luomisessa avuksi saatetaan palkata sisustussuunnittelija.
– Huonekorkeus on kasvanut, ja sauna- ja pesutiloissa halutaan olevan paljon tilaa. Yksi vessa ei välttämättä riitä. Keittiön varustus on kattava, eikä keittiö enää ole mikään keittonurkkaus. Lisäksi mökillä tarvitaan kodinhoitohuone, johon mahtuu muun muassa pesukone, suunnittelupäällikkö Merja Keisala luettelee mökkisuunnitteluun vaikuttavia trendejä.
Ainakin yksi asia mökeillä kuitenkin rakennetaan eri tavalla kuin omakotitaloissa: Sauna ei aina sijaitse päärakennuksessa, vaan hieman erillään. Saunarakennus saattaa jopa olla mökin kanssa saman katon alla, mutta sinne kuljetaan silti ulkotilan läpi.
Maisemasta nautitaan sisällä ja terassilla
Ulkoseinien värityksessä tummat sävyt ovat muodissa, erityisesti tummanharmaa. Siihen yhdistetään tummanharmaat tai mustat ikkunanpuitteet. Rantatontille rakentaessa ehkä halutaan, ettei mökki juuri erotu järveltä päin, ja silloin puustoon sulautuva tummanruskea on hyvä valinta. Yksilöllisyyttä rakennukseen voidaan lisätä katoksilla ja kattolipoilla.
Isot ikkunat ovat eräs nykyisistä trendeistä. Mökkeihin halutaan paljon ikkunapinta-alaa, koska niin saadaan väljyyttä ja avoimuutta sekä valoisuutta. Lisäksi maisema tulee siten osaksi sisätiloja. Ilmansuunnatkin pyritään ottamaan huomioon, jotta ikkunoista voi ihailla esimerkiksi auringonnousua tai -laskua.
Maisemasta voi nauttia myös terassilla. Lasitetut terassit ovat yleistyneet, ja jos terassi jätetään rakentamisvaiheessa lasittamatta, se ainakin rakennetaan niin, että lasit voidaan lisätä myöhemmin. Toisinaan mökin ovet tehdään sellaisiksi, että ne avaamalla tilaa saadaan jatkettua ulospäin.
– Terassit ovat isoja ja niitä saatetaan vielä laajentaa jälkikäteen. Terassin kaiteilla halutaan nyt luoda näkösuojaa. Ennen valittiin pelkistettyjä kaiteita, joissa oli tolpat ja pystylaudoitus. Nyt suositaan kevyttä mutta suojaavaa rimakaidetta, Merja Keisala kertoo.