Mökin rakentaminen lähtee liikkeelle tontin hankinnasta, eikä sitä suotta kutsuta yhdeksi rakennusprojektin tärkeimmistä vaiheista. Tontilla on suuri merkitys mökkeilyn mukavuuteen, sillä se määrittelee etäisyydet palveluihin, aktiviteetteihin, vakituiseen kotiin sekä naapureihin – mutta ennen kaikkea se ratkaisee maiseman, jossa leppoisia kesäpäiviä tullaan viettämään.
Tonttien hintakirjo on laaja, ja usein hintalappu on monen tekijän summa. Keräsimme tähän artikkeliin yleisimmät tekijät, jotka vaikuttavat mökkitontin hintaan.
Sijainti ja vesistön koko vaikuttavat rantatontin hintaan
Ykköskriteeri rantatontin hinnan määräytymisessä on sijainti. Ison kaupungin kupeessa sijaitsevat tontit ovat kalliimpia kuin ne, jotka sijaitsevat hiukan syrjemmässä. Mitä lähemmäksi pääkaupunkiseutua mennään, sitä suuremmaksi kohoaa myös hinta. Jos Keurusselän rannalta Mänttä-Vilppulasta mökkitontin saa noin 50 000 eurolla, Lohjan Isojärvellä tontin arvo on mitä todennäköisemmin lähempänä 100 000 euroa.
Myös mökkitontille vievä tie ja sen kunto vaikuttaa hintaan. Pitkä ajomatka hiekkatietä pitkin laskee tontin arvoa, kun taas lähes perille saakka vievä asvalttitie nostaa sitä.
Myös sillä, minkä vesistön rannalla tontti sijaitsee, on merkitystä. Hinnat ovat korkeimmillaan suurien vesistöjen ääressä, sillä suuret vesistöt mahdollistavat monipuolisen kirjon erilaisia aktiviteetteja, kuten veneellä liikkumisen, kalastamisen tai kesäsatamassa vierailun. Toisaalta aina järven koolla ei ole painoarvoa: myös pienempi vesistö voi olla hyvin kysytty hyvän maineensa vuoksi. Erityisen puhtaana, kirkasvetisenä tai kalaisana tunnettu vesistö nostaa mökkitontin arvoa.
Järvenrantatontin ilmansuunta ja muut mukavuudet
Sijainnin lisäksi mökkitontin hintaa säätelee ilmansuunta. Suosituimpia ovat etelä–länsisuuntaiset tontit, sillä moni etsii tontiltaan ilta-aurinkoa. Tonttikorttelin päätytontti voi myös olla muita arvokkaampi, sillä tällöin toista naapuria ei ole lainkaan tai etäisyyttä seuraavaan mökkiin voi olla reippaasti.
Myös tontin puustolla on merkitystä: esimeriksi ikihongat kallioisella maalla voivat nostaa tontin arvoa. Joskus tontin ostaja kuitenkin yllättyy siitä, että tontilla sijaitsevan puuston arvo on lähinnä esteettinen. Sen arvoa ei mitata niin sanotusti myytävänä puutavarana.
Hintaa muovaa myös se, millaisia mukavuuksia tontille ja tulevalle kesäasunnolle on mahdollista saada. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköliittymä sekä mahdollisuus liittyä vesiosuuskuntaan. On kuitenkin syytä muistaa, että tontille saatava sähköliittymä ei aina ole tae korkeammasta hinnasta. Jos liittymä itsessään on kallis ja hankala tehdä, se voi jopa laskea tontin arvoa. Hintaa voivat laskea myös poikkeuksellisen kivinen ranta tai tontin sijainti rinteessä. Rinnetontti on usein kaunis, mutta hankala rakentaa. Tällöin rakennuskustannukset nousevat, ja se huomioidaan jo tontin hinnoittelussa.
Neliöhinta ei aina katso mökkitontin kokoa
Toisin kuin asuntokaupassa, tonttikaupassa neliöhinta ei laske sitä mukaa kuin tontin koko kasvaa. Tyypillisesti tontit lohkotaan samankokoisiksi, joten isoja eroja tonttien koossa ei usein edes ole. Jos mökkitontti kuitenkin on kooltaan merkittävän suuri, voi sen mukana tulla jotain erityistä, kuten omistus kokonaiseen niemenkärkeen. Tällöin neliöhinta ei laske vaan mahdollisesti jopa nousee.
Paras tapa varmistua mökkitontin hinta-laatusuhteesta on määritellä, mitä itse tontilta haluaa. Jos tontti miellyttää omaa silmää, perille menevän tien kaltaiset perusasiat ovat kunnossa ja hinta tuntuu olevan linjassa alueen muiden vastaavien tonttien kanssa, voi tonttikaupoille ryhtyä hyvillä mielin.
Lue myös:
Näin tunnistat laatutontin – kokeneen kiinteistönvälittäjän vinkit tontin ostoon
10 vinkkiä mökkitontin ostamiseen
Miten voi säästää omaa mökkiä varten? Käytä esimerkiksi 80–20-sääntöä
Finsilvan tontit tarjoavat parhaat puitteet tasokkaaseen vapaa-ajanasumiseen ja helppoon mökkiprojektiin. Tutustu mökkitonttien valikoimaan!