Kun päättää hankkia loma-asunnon, ideasta valmiiseen mökkiin on monta päätöstä tehtävänä. Tähän juttuun olemme koonneet keskeisimmät mökin valinnassa tehtävät päätökset.
1. Rakennatko uuden mökin vai kunnostatko vanhan
Pientä pintaremonttia, vanhan tilalle uutta vai tyhjän tontin hankintaan? Yksi mökkiprojektin ensimmäisistä päätöksistä (jolla on myös pitkäkantoisimmat seuraukset) on se, minne ja millaisen mökin haluaa. Itse emme sulkeneet alussa yhtäkään näistä vaihtoehtoista pois, mutta kun olimme tutustuneet valikoimaan, oman mökin rakentaminen tuntui kaikista järkevimmiltä.
2. Millä kriteereillä valitset mökkitontin?
Mökkitontin hankintaan meillä oli useita toiveiden tynnyreitä ja yksi tärkeä kriteeri, josta emme missään nimessä olleet valmiita joustamaan: tontin oli sijaittava aivan vesistön ääressä. Tutkimme vaihtoehtoja, jotka olivat kauempana ja lähempänä, mutta emme halunneet kotoa mökille olevan yli 1,5 tunnin matkaa. Katselimme saaritontteja sekä tontteja meren tai järven rannalla. Saaritontit unohdimme pian niiden halpuudesta huolimatta, sillä mietimme, kuinka vaivalloista saareen olisi rakentaa (ja kuinka hankala toiveemme ympärivuotisesta mökistä olisi toteuttaa). Tutkimusretket tuottivat kuitenkin tulosta: löytämämme Finsilvan tontti sijaitsee järven rannalla ja tunnin matkan päässä kotoa, ja se täytti toiveiden tynnyrimme. Mökkitontin hankinnasta kirjoitimmekin jo aiemmin laajemman blogin.
3. Mitä mukavuuksia haluat mökilläsi olevan?
Onko mökki ympärivuotinen, onko siinä sisävessa, kuinka lämmitys hoidetaan, entä juomavesi? Tonttia valitessa naulaa myös monta muuta päätöstä, joista ei ole ainakaan helppoa paluuta. Nämä asiat onkin hyvä linjata jo ennen tontin ostoa. Vaihtoehdot lukitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun tehdään itse mökkiin liittyviä päätöksiä.
4. Pakettiratkaisu vs. oman tyylinen mökki
Mökkiä valitessa omansa löytää varmasti niin perinteisen kuin trendikkäänkin ystävä. Jos vaihtoehdot eivät miellytä, voi turvautua arkkitehtiin. Me halusimme hirsimökin, jossa ei ole säästelty lasipintaa ja joka henkii mutkatonta tyylikkyyttä. Vaikka valitsimme paketin, teimme siihen muutoksia mökkivalmistajan edustajan kanssa, jotta rakennus vastasi toiveisiimme täydellisesti. Emme esimerkiksi ottaneet terassilautoja, kattopaneeleja tai sisäovia, jotta saimme valita laajemmasta valikoimasta silmää miellyttävät. Nyt, kun rakentaminen on vaihtunut oleiluun, voimme sanoa onnistuneemme valinnoissamme. Kannattaa muistaa, että pakettiratkaisu ei poista yksilöllisyyttä, jos sitä haluaa.
5. Suunnittele huolella
Mittasuhteita on hyvä miettiä jo varhaisessa vaiheessa, jotta todellisuus ei yllätä mökin valmistumisen jälkeen. Kokemattomalle rakentajalle (ja sisustajalle) voi tulla yllätyksenä, että ennen kuin pääsee valitsemaan sisustustyynyt sohvalle, on rakennushankkeessa monta tärkeää välistoppia. Talotekniikka tuo omat haasteensa jo sen puolesta, mihin kaikki tarvittava tekniikka piilotetaan. Jos halajaa takkaa, on mietittävä ajoissa, missä ja millainen se on. Samoin on pohdittava, mihin kaapit sijoitetaan – vai haluaako elää ilman.
Lue myös minkälainen keittiö mökille >