Huussin ei enää tarvitse olla perinteinen, mökkitontin haisuliksi mielletty puucee. Sen sijaan mökille on valittavana moderneja, mukavia ja hajuttomia kuivakäymälöitä, sisälle ja ulos.
Uuden mökin rakentajan vessan valintaan vaikuttaa moni asia. Käymälän valinnassa kannattaa ottaa huomioon muun muassa järjestelmän asennuksen ja huollon helppous, tilankäyttö, käyttäjämäärä, hinta, jätteiden jatkokäsittelymahdollisuudet sekä mukavuus.
– Etenkin, jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, moni käyttää vessaa talvisin mieluiten sisällä mökissä, Käymäläseura Huussi ry:n projektipäällikkö Sari Laurila pohtii.
Kokosimme tähän artikkeliin vaihtoehtoja hajuttomaksi, helpoksi ja mukavaksi mökkivessaksi sisälle ja ulos.
Helppo mökkivessa sisälle
Mökkiläisen tulee ottaa huomioon erilaiset lait ja jätevesiasetusten määräykset. Sekä kiinteä että nestemäinen jäte tulee kerätä talteen. Moderni ja innovatiivinen kuivakäymälä on monelle mökkiläiselle vesivessaa halvempi vaihtoehto, sillä järjestelmä on kuivakäymälöissä edullisempi, ja käsiteltäväksi jäävät tässä ratkaisussa vain harmaat vedet eli pesuvedet. Mahtavaa on myös se, ettei mukavuudesta, siisteydestä tai ulkonäöstä tarvitse tinkiä.
Kuivakäymäläksi on paljon vaihtoehtoja: erotteleva, kompostoiva, haihduttava, tuhkaava ja pakastava. Osa vessoista tarvitsee toimiakseen sähköä, joten kaikkia malleja ei ole kannattavaa tai välttämättä edes mahdollista sijoittaa ulos. Sen sijaan sisälle päämökkiin, mökin lisäsiipeen tai esimerkiksi saunarakennukseen, jonne tulee sähkö, on monia eri vaihtoehtoja.
Sisävessan, kuten ulkovessankin valintaan vaikuttavat mökkiläisen omat toiveet. Jos halutaan päämökkiin mahdollisimman helppokäyttöinen kuivakäymälä, voi esimerkiksi pakastava malli olla hyvä vaihtoehto. Sen voi asentaa lähes mihin vaan, missä on sähköpistoke.
– Pakastava kuivakäymälä valitaan usein kakkosvessaksi sisälle, ulkohuussin kaveriksi, talvea ja öisiä vessakäyntejä ajatellen. Se tarvitsee vain vähän tilaa, eikä pakastavan mallin kanssa tarvitse myöskään miettiä ilmanvaihtoasioita, Laurila kertoo.
Tuhkaava kuivakäymälä taas on erittäin miellyttävä käyttää sekä helppo asentaa ja huoltaa. Käymäläjätteestä jää jäljelle vain pieni määrä tuhkaa. Tuhkaavan käymälän kanssa ilmanvaihto tulee suunnitella huolella. Polttoprosessi tarvitsee paljon tuloilmaa eli esimerkiksi raitisilmakanavan ulkoseinän kautta. Poistoilma johdetaan ulos suoraan katon läpi vedetyn ilmanvaihtoputken avulla. Tuhkaava käymälä on malleista eniten sähköä kuluttava.
Jos taas mökissä vessan lattian alla on paljon tilaa, voi sisällekin sijoittaa kompostoivan isosäiliöisen kuivakäymälän, joka kestää usean ihmisen käytön harvoilla tyhjennysväleillä.
Vaihtoehtoja on siis paljon. Omaan mökkiin sopiva, moderni kuivakäymälä, vetää vertoja tavalliselle vesivessalle – se on siisti ja hajuton vaihtoehto, jota on hyvin miellyttävä käyttää.
Ympäristöystävällinen ulkohuussi
Mökkitontille voi halutessaan sijoittaa myös tyylikkään, erillisen rakennuksen vessaa varten. Laurilan mielestä ulkohuussi on edelleen erinomainen valinta mökin vessaksi. Ulkohuussiksi soveltuu hyvin esimerkiksi erittäin ympäristöystävällinen, kompostoiva kuivakäymälä, joka ei käytä sähköä, eikä vettä.
– Ulkovessaan voi paikan salliessa tehdä isonkin säiliön, jolloin huussia voi huoletta käyttää useampi henkilö, eikä säiliötä tarvitse tyhjentää usein. Mallista riippuen käymälä voi kompostoida ulosteen hyvin pitkälle, jolloin vessan tyhjennyskin käy hyvin sivistyneesti, sillä vastassa on valmista tai lähes valmista lannoitetta. Kuivakäymälöiden kompostoitu tuote voidaan käyttää lannoitteena esimerkiksi mökin puutarhassa, Laurila kertoo.
Jos korkeus kompostikäymälään ei riitä, voi erotteleva kuivakäymälä olla hyvä vaihtoehto. Tässä mallissa kiinteä ja nestemäinen jäte erotellaan. Nestemäinenkin jäte sopii erinomaisesti esimerkiksi koristekasvien lannoitukseen.
Laurila rohkaisee kaikkia aihetta pohtivia ottamaan yhteyttä Käymäläseura Huussi ry:hyn, jossa autetaan mielellään sopivan kuivakäymälän valinnassa.
Vaihtoehdot moderniksi kuivakäymäläksi mökille:
- erotteleva
- kompostoiva
- haihduttava
- pakastava
- tuhkaava
Lue lisää!
Jätevesiasiat kuntoon mökillä: perusteet on hyvä tietää itse, mutta ota avuksi ammattilainen