Nautitko enemmän aamuauringosta idän suuntaisella tontilla vai myöhäisillan viimeisistä säteistä länsitontilla? Ilmansuunnan merkitys mökkitontin valinnassa on suuri, joten kokosimme vinkkejä omaa mökkipaikkaansa etsivien avuksi.
Ilmansuunnat askarruttavat mökkitontin ostajia paljon. Yksi haluaa siemailla aamukahvit aurinkoisella terassilla ja toinen grillata auringonlaskusta nauttien. Moni etsii ensisijaisesti etelään ja länteen avautuvaa rantatonttia.
– Asiaa voi ajatella eri näkökulmista: Usein valinnassa keskitytään siihen, millä rannalla tontti on, mutta kannattaa huomioida vastarantakin. Idänsuuntaiselle tontille paistaa aamuaurinko – toisaalta vastarannalta näkee kauniit auringonlaskut. Kannattaa myös huomioida, että keskikesän aikaan aurinko ei Suomessa laske suoraan länteen, vaan paistaa osittain luoteen puolelta, toteaa Finsilva Oyj:n maankäyttöasiantuntija Antti Hiltunen.
Hiltunen huomauttaa, että tontin puusto vaikuttaa valon ja varjon määrään. Tilanteeseen voi itse vaikuttaa valitsemalla, mitkä puut haluaa kaataa ja mitkä jättää suojaamaan. Lehtipuut ja mänty siivilöivät auringonvaloa osittain; kuusikko varjostaa selvästi enemmän. Ilmansuuntien lisäksi on hyvä pitää mielessä tuulensuunnat. Puuston avulla voi saada suojaa esimerkiksi pohjoistuulelta.
Löydä unelmiesi rantatontti
Laajasta valikoimastamme löydät upeat järvenrantatontit niin suurten kuin pientenkin vesistöjen ääreltä. Rakennusvalmis tontti tekee vapaa-ajan unelmistasi totta nopealla aikataululla!
Hyvällä suunnittelulla tontti kuin tontti toimii
Vaikka ilmansuunnilla on monesti iso rooli tonttikaupoilla, usein ilmansuuntaa ratkaisevampia ovat tontin koko ja muoto. Isoilla tonteilla ilmansuuntien merkitys on keskimääräistä pienempi, ja hyvällä suunnittelulla lähes tontille kuin tontille saa sijoitettua unelmiensa mökin. Omat toiveet kannattaa kartoittaa ja kertoa arkkitehdille, jolloin rakennuksen ohella myös luonto, auringonpaiste ja tontin muoto saadaan tukemaan mökin käyttötarkoitusta parhaalla tavalla. Jo rakennusprojektin alussa täytyy pohtia myös terassien ja ulkoilualueiden sijaintia.
Suomalaiset rakentavat mielellään pohjois-eteläsuuntaisesti ja sijoittavat suurimman osan rakennuksen ikkunoista auringonkierron mukaisesti itään ja länteen. On syytä ottaa huomioon, että tontin asemakaavalla voi olla yllättävän suuri merkitys. Yhdessä rakennusluvan kanssa se määrittää, mihin ilmansuuntaan ja mihin kohtaan tonttia on mahdollista rakentaa.
Kattosuunta voi olla kaavassa ennalta määritelty, mutta tällöinkin huoneistosuunnissa on pelivaraa, mikä saadaan huomioitua ammattitaitoisella suunnittelulla. Vaikka kesällä aurinko paistaakin päivän mittaan lähes joka suunnalta ja valoa riittää pitkälle yöhön, on etelä- ja länsisuunnassa aina lämpimintä ja aurinkoisinta. Etenkin makuu- ja työhuoneet on hyvä piilottaa paahteelta.
Millainen ostaja, sellainen tontti – meidän vinkkimme valintaan
Itätontti aamuvirkulle nautiskelijalle:
Tontti kylpee aamuauringossa mutta säästyy iltapäivän paahteelta. Vastarannan auringonlasku on kaunista katseltavaa, ja illan viiletessä nukkumalämpötila on sopiva. Itätontti sopii mökkeilijälle, joka haluaa herätä aamun ensisäteisiin mutta viettää yönsä mieluiten viileässä.
Etelätontti auringonpalvojalle:
Etelätontti sopii sinulle, jos todella rakastat aurinkoa. Tontti on hyvin valoisa, ja voit nauttia auringonpaisteesta koko päivän. Tämä on monille kasveille sopiva ilmansuunta, ja saat ihailla kukkaloistosta keväästä lähtien. Etelärinteessä varjoja syntyy kaikkina vuodenaikoina vähiten. Halutessasi voit luoda varjopaikkoja esimerkiksi romanttisella huvimajalla.
Länsitontti iltaruskon ihailijalle:
Länsi on halutuin ilmansuunta, jonka ansiosta voit nauttia auringonlaskuista. Länsitontti sopii sinulle, jos pidät aamun raikkaudesta ja illan aurinkokylvystä. Lännen suunta on ihanteellinen useille kukille ja hyötykasveille, sillä ne saavat juuri sopivasti valoa ja varjoa.
Pohjoistontti paahdetta välttelevälle:
Tontti on miellyttävän tasaisen lämpöinen eikä kuumene liiaksi keskipäivälläkään, joten se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi aktiiviharrastajalle tai ulkona paljon puuhailevalle. Pohjoistontti sopii sinulle, jos et perusta auringon suorasta porotuksesta. Aurinko valaisee vastarannan kauniisti, ja saat nauttia upeista maisemista. Pohjoistontille voit perustaa kiehtovan, vehreän varjopuutarhan.
Tutustu Finsilvan rantatontteihin ja ota askel kohti unelmiesi kesäpaikkaa!
Päivitetty 21.12.2022
Lue myös:
Lisää vain mökki – mistä muodostuu rantatontin hintalappu?