Mökinomistajan on tunnettava jätevesiä koskevia määräyksiä. Talousjätevesistä ja niiden käsittelystä säädetään muun muassa ympäristönsuojelulaissa, vesihuoltolaissa ja terveydensuojelulaissa.
Lainsäädännön tavoitteena on, että jätevedet eivät aiheuta haittaa ympäristölle tai ihmisille. On kaikkien yhteinen etu, että vesistöt pysyvät puhtaana, jotta voimme nauttia niistä erilaisissa harrastuksissa ja vettä voidaan käyttää esimerkiksi asumisen sekä maatalouden tarpeisiin.
Mökin jätevesijärjestelmä varmistaa omalta osaltaan sen, että lähivedet pysyvät puhtaana. Mökillä tarvittava järjestelmätyyppi määräytyy muun muassa sen perusteella, sijaitseeko rakennus rantatontilla tai pohjavesialueella ja millainen vessa mökillä on.
Jätevettä nimitetään joko harmaaksi tai mustaksi. Pelkkää harmaata vettä on helppo puhdistaa, sillä se koostuu pesuvesistä, kuten tiski-, sauna- ja suihkuvesistä. Mustassa jätevedessä on mukana vessavesiä.
– Parasta olisi, jos mustaa vettä ei syntyisi, vaan mökillä olisi esimerkiksi biokäymälä. Biokäymälöissä on monenlaisia vaihtoehtoja, kuten pakastavia, polttavia tai biohajottavia malleja, kertoo Kainuun Nuotta ry:n jätevesineuvoja Janne Toivonen.
Tarkista mökkikunnan määräykset
Vaatimukset voivat vaihdella kunnittain, joten tarkista oman mökkikuntasi määräykset. Kaikissa kunnissa on vähintään lain mukainen peruspuhdistamisvelvollisuus, mutta kunta voi määrätä alueelleen tiukemmatkin vaatimukset.
– Uusissa mökeissä asioiden pitäisi olla kunnossa. Kun uudiskohdetta aletaan rakentaa, sitä koskevat kunnan rakennusmääräykset. Jätevesisuunnitelma on uudisrakennuskohteissa osa rakennuslupaa, Toivonen selittää.
Hän neuvoo uutta mökkiä rakentavia etenemään maltilla. On turha hätäillä ja käyttää tuhansia euroja laitteistoon, joka ei pahimmassa tapauksessa sovikaan tontille. Jos et itse ole aiheen asiantuntija, kannattaa palkata ammattitaitoinen jätevesisuunnittelija, joka mitoittaa jätevedenpuhdistuksen oikein.
Jätevesilain vaatimuksia noudatettava
Janne Toivosen mukaan osa vanhojen mökkien omistajista toivoo yhä, että vaatimukset vielä muuttuisivat. Jätevesiasiat pitää kuitenkin hoitaa voimassa olevan lain mukaisesti.
Haja-asutuksen jätevesien käsittelyä koskeva lakiuudistus astui voimaan vuonna 2017 ja siirtymäaika päättyi 31.10.2019. Jätevesijärjestelmä piti kunnostaa ennen takarajan umpeutumista, jos mökki sijaitsee alle 100 metrin päässä rannasta tai pohjavesialueella. Jos mökki sijaitsee muulla alueella, järjestelmä on uusittava vaatimusten mukaiseksi seuraavan merkittävän, rakennuksen rakentamiseen verrattavissa olevan korjaus- tai muutostyön yhteydessä.
Kun vanhaan mökkiin mitoitetaan jätevesijärjestelmää, on huomioitava muun muassa, tuleeko rakennukseen vesijohtovesi ja onko käytössä lämminvesivaraaja. Jos peruspuhdistustaso riittää, sopiva järjestelmä voi muodostua esimerkiksi muovisesta tai betonisesta saostussäiliöstä tai -kaivosta ja imeytys- tai suodatuskentästä. Pohjavesialueilla on kuitenkin yleensä hankittava umpisäiliö, johon kaikki jätevedet ohjataan.
Näin hoidat jätevesiasiat sujuvasti:
- Selvitä mökkikuntasi määräykset ja omaa tonttiasi koskevat vaatimukset.
- Valitse avuksesi pätevä ja ammattitaitoinen jätevesisuunnittelija.
- Ota suunnittelijaan yhteyttä ajoissa. Hän laatii jätevesisuunnitelman, jossa voi olla esimerkiksi 2–3 vaihtoehtoa jätevesijärjestelmästä.
- Valitse kokenut urakoitsija, jolla on pätevyys tehdä maanrakennustyöt ja laitteistojen asennus.
- Hae tarvittavat luvat kunnalta. Uudisrakennuskohteessa edellä mainitut asiat ovat osa rakennuslupahakemusta.
- Jos haluat kilpailuttaa jätevesijärjestelmät, pyydä 3–4 valmistajalta tarjous suunnittelijan ehdottamista laitteistoista. Tarvittaessa myös lv-suunnittelija voi hoitaa kilpailutuksen. Tee valintasi harkiten: halvin ei välttämättä ole paras vaihtoehto – mutta ei ehkä ole kalleinkaan.
- Asennuksen jälkeen jätevesijärjestelmälle tehdään vielä käyttöönottotarkastus.
- Lue lisää kiinteistön jätevesien käsittelystä (Suomen ympäristökeskus SYKE)
- Monilla paikkakunnilla on tarjolla myös paikallista jätevesineuvontaa.
Lue myös:
Jätevesiasetus mökin rakentajan näkökulmasta.