Retkiluistelu on verraton talviaktiviteetti, jossa yhdistyvät vauhdin hurma ja talvisten vesistöjen lumo.
Hyvät luistimet, kypärä ja naskalit – ja eikun menoksi. Retkiluistelu sopii lähes kaikille liikkujille. Luistelu ei kuormita niveliä samaan tapaan kuin esimerkiksi juoksu, mikä tekee lajista ihanteellisen kuntotasosta riippumatta. Pidemmillä retkillä hyvästä peruskunnosta ja luistelutaidosta on kuitenkin etua.
Retkiluistelusta on helppo innostua, pääsi lajin pariin sitten satunnaisesti tai tavan takaa. Lajiin pääsee helposti tutustumaan huolletuilla retkiluisteluradoilla, joiden lähtöpisteestä on usein mahdollista vuokrata varusteet käyttöönsä.
Aktiivinen retkiluisteluharrastus edellyttää liikkumavaraa kalenterista, sillä jääolosuhteet ja lumitilanne vaihtelevat viikosta ja jopa päivästä toiseen. Retki talviselle järvelle palkitsee joka tapauksessa liikkujan joka kerta.
Varusteet retkiluisteluun
Retkiluistelussa käytetään teräviä, pitkäteräisiä retkiluistimia, jotka on helppo kiinnittää tukeviin kenkiin tai monoihin. Tuulenpitävä ja lämmin pukeutuminen on tarpeen tuulisilla luonnonjäillä, ja reppuun on hyvä varata vaihtovaatetta. Turvavarusteisiin kuuluvat naskalit, heittoköysi sekä jääsauvat, jotka kannattaa pitää käden ulottuvilla jäällä liikkuessa. Jääsauvalla on helppo varmistua edessä olevan jään kantavuudesta, ja tarvittaessa sauvaparista saa tukea luisteluun.
Omin päin ei varsinkaan vieraille vesistöille kannata suunnata, ja tuttukin luonnonjää voi yllättää. Oman mökin järveä voi käyttää retkiluisteluun, kunhan tietää virtauspaikat ja pitää huolen, että varusteet ovat kunnossa. Tutullekaan järvelle ei kuitenkaan kannata lähteä yksin luistelemaan, vaan aina on paras pyytää seuraa mukaan. Retkiluistelua suositellaankin harrastettavan kaverin tai kaveriporukan kanssa. Turvallisesta jäällä liikkumisesta saa lisää tietoa esimerkiksi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton verkkosivuilta.
Retkiluistelijat Suomessa
Suomessa on erinomaiset olosuhteet retkiluistelulle, koska matalat järvemme jäätyvät helposti ja lumien peittäessä sisäjärvet voi siirtyä luistelemaan merelle. Upea saaristo tarjoaa elämyksiä jokaiselle, ja päivän mittaisen retken voi tehdä esimerkiksi Kotkasta Porvooseen. Retkiluistelu voi toimia myös tapana tutustua vaikkapa Ahvenanmaahan. Suomen lisäksi esimerkiksi Hollannissa ”Nordic schaatsen” on kanaalien jäädyttyä huippusuosittu laji!
Retkiluistelijoilla on Suomessa oma yhdistys Suomen retkiluistelijat ry, joka järjestää luistelukauden aikana aktiivisesti retkiä jäsenilleen. Jäseneksi liittyessä on osallistuttava tulokaskoulutukseen, jossa muun muassa käydään läpi retkiluistelun teoriaa. Retkiluistelijoiden sivuilta löydät tietoa muun muassa jäätilanteesta, luistelutekniikasta ja tulevista retkistä.
Lähteet: Suomen latu, Suomen luisteluliitto, Suomen retkiluistelijat, Luontoon.fi
Katso pitkän retkiluistelun jälkeiseksi lämmikkeeksi herkullisen madekeiton resepti.
Talvea voi tunnelmoida myös rakentamalla omat jäälyhdyt, lue ohje!