Ekologisessa rakentamisessa otetaan luonto huomioon kuormittamalla sitä mahdollisimman vähän sekä rakentamisvaiheessa että valmiin rakennuksen koko elinkaaren aikana. Hyvällä suunnittelulla on ekologisessa rakentamisessa tärkeä rooli. Mitä suunnittelussa sitten on hyvä pitää mielessä?
Haluaisitko rakentaa mökin, mutta rakentamisen ekologisuus mietityttää? Kerromme tässä tekstissä, mitä ekologinen rakentaminen tarkoittaa ja mitä siinä pitää ottaa huomioon.
Mökkitontin valinta
Kuten yleensäkin mökin rakentamisesta haaveilevien, myös ekologisen mökin rakentamista suunnittelevien projekti lähtee liikkeelle sopivan mökkitontin etsimisestä. Ekologisen rakentamisen asiantuntija ja Hongan pääarkkitehti Anne Mäkinen kannustaa panostamaan erityisesti tontin valintaan.
– Tontin olisi hyvä suojata maastomuodoillaan mökkiä kylmistä ilmansuunnista ja aueta, jos mahdollista, aurinkoisiin ilmansuuntiin, Mäkinen neuvoo.
Ekologisen rakentamisen näkökulmasta kannattaa selvittää, mihin mökin rakennuspaikka on yleis- tai asemakaavassa määritelty.
– Vapaa-ajan asunnon sijainti ja suunta tontilla vaikuttavat rakennuksen energiatalouteen. Usein mökkitontit ovat järven rannalla. Jos tontti aukeaa etelään tai länteen, pääsee aurinko lämmittämään rakennusta jo keväästä asti, vinkkaa Mäkinen.
Ekologisen mökin suunnittelu
Kun mieleinen mökkitontti on löytynyt, on hyvä lähteä suunnittelemaan rakentamista tarve edellä. Voit aluksi vaikkapa telttailla tontilla tai aloittaa rakentaminen saunamökistä. Näin pystyt viettämään aikaa uudella tontillasi ja miettimään rauhassa, millaisia rakennuksia käyttöösi tarvitset.
Tuleeko mökki enimmäkseen esimerkiksi pariskunnan tai lapsiperheen käyttöön? Oleillaanko mökillä kaikkina vuodenaikoina vai lähinnä lämpimillä säillä? Voisiko osa rakennuksista olla kesäkäyttöisiä aittoja?
– Ekologisuuden kannalta mökkiä ei kannata mitoittaa sen mukaan, että juhannuksena paikalle tuleville lapsille ja lapsenlapsille on mökissä majoitustilat, jos kaikkina muina aikoina mökillä on vain kaksi ihmistä. Myös mökin käyttöaikaa kannattaa miettiä. Voisiko talviaikaan käydä vaikka vuokramökissä? Tällöin omassa mökissä säästää muun muassa lämmityskustannuksissa, kun mökkiä ei tarvitse lämmittää vuoden ympäri, Anne Mäkinen sanoo.
Mökin pohjaratkaisuissa ekologisuuteen voi vaikuttaa selkeillä ja kompakteilla ratkaisuilla sekä joustavilla ja muunneltavilla tiloilla. Jos tarvitsee ajoittain enemmän majoitustilaa, voi harkita, josko rakentamisessa panostaisi vain kesäkäytössä oleviin erillisrakennuksiin. Ne tuovat tarvittaessa lisämajoitusta ja voivat muutoin toimia vaikka harrastetilana. Saunarakennukseenkin voi kalustaa muutaman nukkumapaikan.
Mökin rakennusmateriaalin valinta
Hirsi on vapaa-ajan asunnon ekologisin rakennusmateriaali. Puun jalostaminen rakennusaineeksi kuluttaa muihin materiaaleihin verrattuna vähiten energiaa. Puu on myös uusiutuva raaka-aine ja täysin kierrätettävissä oleva materiaali. Kuutio puuta sitoo tuhat kilogrammaa hiilidioksidia eli hirsirakennus toimii myös hiilinieluna. Oikein hoidettuna hirsimökki on pitkäikäinen. Se kestää käytössä hyvänä kymmeniä, jopa satoja vuosia.
Hirrellä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Hirsirakennuksissa on hyvä sisäilma, koska puu materiaalina tasaa ilman kosteusvaihteluita. Sisäilman suhteellinen kosteus vaikuttaa myös viihtyvyyteen. Sisällä tuntuu lämpimällä ilmalla viileältä ja kylmällä säällä vastaavasti lämpimältä, koska hirsi varaa hyvin lämpöä.
– Kaiken kaikkiaan ekologisen mökin rakentamisessa on tärkeää panostaa hyvään tonttiin ja rakentaa sinne käyttötarkoitukseen suunniteltu kokonaisuus ekologisesta materiaalista. ’Less is more’ on tässä hyvä ajattelutapa. Mökille mennään kuitenkin useimmiten rentoutumaan luonnon keskelle. Joustavilla ja fiksusti suunnitelluilla tiloilla mökin saa muuntautumaan tarvittaessa monenlaiseen tekemiseen, Mäkinen summaa.