Kustannukset ovat suuressa roolissa mökin rakentamisessa ja siksi on hyvä olla tietoinen siitä, mihin kaikkeen matkan varrella kannattaa varautua.
Olet luultavasti päätynyt tämän tekstin pariin, koska suunnittelet tontin ostoa ja pohdit, minkälaisen mökin rakentaisit ja mihin hintaan. Meillä suurena apuna oli netistä saatavat laskurit siitä, mitä kustannuksia tällaisessa projektissa ylipäänsä onkaan.
Tässä kirjoituksessa yritämme auttaa niissä asioissa, joihin emme itse löytäneet alkuvaiheessa tietoa helposti. Ja jos jaksat lukea loppuun asti, annamme yhden 500 euron arvoisen vinkin!
Mökin rakentaminen omalla porukalla vai timpurilla?
Projektissamme rakennamme modernin ympärivuotisen mökin ja saunan omin voimin. Onneksemme lähipiirissämme on useamman alan erikoisosaamista emmekä tarvitse käytännössä juurikaan ulkopuolista työvoimaa. Uskaltaisi jopa sanoa, että kesämökki tullaan tekemään materiaalin hinnalla.
Omalta osaltamme emme osaa sanoa rakentajien palkoista, mutta tuttavamme rakennutti mökin sekä saunan timpurilla ja hänen apumiehellään. Mökin rakentaminen kesti noin puoli vuotta, ja työkustannukset olivat yhteensä noin 60 000 euroa.
Huomioi mökin rakentamisessa pystytysvaiheen jälkeinen aika
Iso osa suomalaisista kesämökeistä toimitetaan ”säältä suojaan” -toimituksena, eli mökkitoimittaja hoitaa tarvikkeet tontille ja tehtaan omat pystyttäjät tai alihankkijat hoitavat pystytyksen vesikattoon asti. Samalla ikkunat ja ovet laitetaan paikalleen.
Tämä vaihe kestää mökin rakentamisessa vie yleensä vain muutamasta päivästä viikkoon ja on ehdottomasti näkyvin vaihe projektissa. Suunnitellessa saattaa jopa ajatella, että ei siihen enää paljon muuta tarvitakaan. Mutta siitä se työ vasta alkaa ja kustannukset seuraavat perässä.
Esimerkiksi omassa saunassamme teimme kahden miehen kesken ”säältä suojaan” -pystytyksen kymmenessä päivässä ilman nosturia. Pystytysvaiheen jälkeisiin materiaaleihin meillä meni euroja melkein saman verran kuin itse saunapakettiinkin.
Varastomme rakentaminen meni samalla kaavalla eli kokonaishinta tuli noin kaksinkertaiseksi itse runkoon nähden (mukana ei ollut kattomateriaaleja).
Varaudu riittävän hyvin mökin rakentamisesta syntyviin kustannuksiin
Ympärivuotinen loma-asunto vaikuttaa hinnan puolesta myös vesipuolen ratkaisuihin. Porakaivo pumppuineen kustantaa edullisimmillaan noin 4000 euroa. Vesien saattaminen takaisin luontoon maksaa kuitenkin myös yllättävän paljon, helposti vähintään saman verran kuin porakaivo.
Tärkeintä on kuitenkin se, että ei alibudjetoi hankettaan. Tämä taitaa olla suomalaisen rakentajan perisynti. Vaikka yrittäisi tehdä mahdollisimman paljon itsekin, ei monia kustannuksia pääse mitenkään karkuun. Varaa siis riittävästi ammuksia takataskuusi, jotta saat projektisi ilolla loppuun asti.
Säästä rakentamisessa ja laita sähköpääkeskus heti paikalleen
Tekstin alussa lupasimme yhden 500 euron arvoisen vinkin. Sähköyhtiöt veloittavat kyseisen summan työmaasähkön asentamisesta.
Sähköliittymän hintaan kuuluu yksi asentajan käynti. Jos mahdollista, pyri asentamaan varsinainen sähköpääkeskus heti ja säästät yhden ylimääräisen 500 euroa maksavan käynnin verkkoyhtiöltä. Jos mietit, mihin rakennukseen pääkeskuksen pystyy asentamaan heti projektin alkuvaiheessa, löydät vastauksen edellisestä blogitekstistä.