Naulan- ja laudanpätkiä siellä täällä, jalassa vanhat lenkkarit ja turvallisista rakennustelineistä ei tietoakaan? Ei näin! Mökin rakentamista tai rakennuttamista suunniteltaessa työmaaturvallisuus on asia, jolle kannattaa antaa pidempi tuumaustauko.
Vaikka aloituskokouksessa nimettävällä turvallisuuskoordinaattorilla ja vastaavalla työnjohtajalla on oma roolinsa turvallisuuden valvonnassa, niin uskomme, että päävastuu on ainakin henkisesti aina tontin omistajalla. Meille oli tärkeämpää ettei haavereita satu kenellekään tontilla kuin sen varmistaminen, että emme ainakaan itse olisi vastuussa, jos jollekin jotain sattuu.
Mökin rakentamisessa työturvallisuus lähtee kengistä
Vapaa-ajan asunto rakennetaan yleensä maastoon, joka ei ole niin viimeistelty kuin talojen miljööt. Alkuvaiheessa liikut käytännössä katsoen siis metsässä. Jos aiot olla tontilla rakennusaikana edes jonkin verran, niin kannattaa sinun ehdottomasti hankkia varrelliset työkengät, joissa on naulaanastumissuoja. Yhdellä hankinnalla nimittäin estät jo kaksi yleistä mökkityömaan onnettomuutta: nilkan pyörähtämisen ja naulaan tai johonkin muuhun terävään astumisen.
Rakennustelineet myös mökille
Kansalliskirjailija Kalle Päätalon, joka oli varsinaiselta ammatiltaan rakennusmestari, esikoiskirja on nimeltään Ihmisiä telineillä. Sitä rakentaminen todellakin on. Siitä huolimatta, että ammattilaiset tuovat yleensä omat telineensä, niin tulet aina tarvitsemaan mökillä erilaisia tikkaita ja muita telineitä. Moni jättää myös maalaamisen itselle, ja jo pelkästään sitä varten kannattaa hankkia asialliset telineet ja tikapuut. Rakennusprojekteja on sinunkin työmaan jälkeen ja kyseiset tuotteet ovat helppo myydä eteenpäin, kun et enää niitä itse tarvitse. Tippuminen ja horjahtaminen ovat yleisiä työmaaonnettomuuksia ja niiden välttämiseen kannattaa nähdä vaivaa, koska kyseiset vahingot ovat myös yleensä vakavia.
Mökin rakennustyömaan siisteys
Vaikka on kiva tunne saada jokin tietty työvaihe valmiiksi, pitäisi silloin kuitenkin vielä jaksaa ponnistaa ja siivota työvaiheen jäljet pois. Jos sisällä ja ulkona kävely on muuttunut erilaisten nauloja pystyssä olevien laudanpätkien ja epämääräisten roskakasojen väistelemiseksi, niin muutaman tunnin urakointi roskien siivoamiseksi saa jo ihmeitä aikaan turvallisuudelle. Siistissä ympäristössä mielikin lepää.
Perheen yhteinen mökin rakennusprojekti
Perhe yhdessä rakentaa ja pienimmätkin kantavat lautoja voimiensa rajoissa isälle, joka hymyillen niitä naulailee paikalleen – kaunis mielikuva mökkivalmistajan esitteessä, mutta ei todellisuudessa. Omalla kokemuksella uskallan sanoa, että alle 10 -vuotiaalle työmaa on erittäin vaarallinen paikka! Se on sitä jo aikuisellekin, niin miksi se ei sitä olisi lapsellekin? Kun toisen vanhemman aika menee lapsien perään katsomiseen, niin käytännössä vain toinen on vapaana rakentamiseen. Lapsi on toki mukava ottaa välillä mukaan ja luoda elinikäisiä muistoja tästä ajasta, mutta sen olemme ratkaisseet erillisillä ”rakennusmatkoilla”, joilla asiat tehdään lapsen tahtiin. Silloin tavoitteena ei ole saada paljoa aikaan, vaan esimerkiksi ruuvata muutama terassin lauta paikalleen. Sekä turvallisuuden että työtehokkuuden takia olemme hoitaneet varsinaisen rakentamisen ilman lapsia tontilla.
Suurin onnettomuuksien aiheuttaja…
… on väsymys, joka johtuu monesti kiireestä. Juhannukseksi saunaan ja jouluksi mökille kaltaisten tavoitteiden aiheuttamat turhat aikataulupaineet kannattaa unohtaa heti alkuun. Olemme kirjoittaneet aiheesta aikaisemmin täällä. Väsyneenä työskenteleminen johtaa helposti heikompaan työn jälkeen ja selkeitä virheitä tulee helpommin. Kirjoittaja on tehnyt itsensä kanssa esimerkiksi sellaisen päätöksen, että moottorisahalla en tee töitä koskaan väsyneenä. Tässä työvaiheessa kun ei saa koskaan tapahtua edes sitä yhtä pikku lipsahdusta. Jos joudut tekemään töitä väsyneenä, niin yritä säästää siihen sellaisia työvaiheita, kuten esimerkiksi monotoniset lapiohommat. Se on tarpeeksi ärsyttävää muutenkin, niin ei haittaa vaikka jo valmiiksi vähän väsyttäisikin.