Jos aikataulut sommittelee hyvin, on mahdollista rakentaa koko mökki valmiiksi talven aikana.
Syksy ja talvi ovat oivaa aikaa mökin rakentamiselle ja remontoinnille.Ja mikä parasta, kesällä voi naputtelun sijaan keskittyä mökkeilyyn!
Talvi tuo säästöt tullessaan
Talvirakentamista ja -remontointia puoltavat myös monet muut tekijät. Ruuhkaisen kevät- ja kesäkauden ulkopuolella työvoiman ja materiaalien saatavuus on selvästi varmempi, tavaratoimituksista puhumattakaan – kevään rospuuttokeli voi rajoittaa mökkipaketin toimitusta merkittävästi, sillä monella pienellä mökkiteillä on kelirikkoaikaan painorajoituksia.
Säästöjä syntyy myös, myöhään syksyllä ja talvella alan yrittäjien hinnat ovat usein alimmillaan. Rahan ohella myös hermot saattavat säästyä! Naapurisovun kannalta kolinan ja naputtelun ajoittaminen talvelle on taatusti rakentavaa!
Neljä vinkkiä mökin talvirakentamisen suunnitteluun!
1. Materiaalivalinnoilla on merkitystä!
Puutalon pystytystä talvi ei juuri hidasta. Esimerkiksi hirsitalon pystytykselle kevättalvi on kuivuuden ja käytännön syistä suorastaan otollisin aika. Lumi ja jää pitävät hirret maassa pyöritellessä puhtaina. Harkkotalon kohdalla on huomioitava jäätymisen riskit: runkotyövaihe edellyttää talvella lämmitystä ja riittävää suojaamista, jotta materiaalit ja rakenteet eivät jäädy hallitsemattomasti.
2. Aikatauluta joustavasti
Sovi työsuorituksista hyvissä ajoin. Jätä kalenteriin myös väljyyttä mahdollisten paukkupakkasten ja lumimyräköiden varalle.
3. Perusta hyvän sään aikana
Maatyöt ja perustukset on varminta hoitaa kuntoon ennen pysyvän pakkasen tuloa. Tämä helpottaa urakkaa ja varmistaa laadun – jos lumi ja jää on jättänyt jälkensä perustusten kiviainestäyttöihin voi riskinä olla rakenteiden painuminen. Yleinen pilariperustus on ihanteellinen pystyttää loppusyksystä, näin puurakenteisen talon pystytystä voi jatkaa hetimmiten, ja tarvittaessa routasuojattu perustus kestää hyvin talven yli.
4. Suojaa materiaalit vedeltä ja pakkaselta
Kevättalvi on vuoden kuivinta aikaa, mikä on rakentamisen kannalta etu. Muista kuitenkin suojata materiaalit hyvin rännän ja vesisateen varalta, ja varmista että materiaalit ovat kuivia ennen niiden asentamista. Huomioi Esimerkiksi vesikatto kannattaa tehdä nopeasti aluskatteen jälkeen, jolloin lumikuormat eivät vaurioita aluskatteita.
Kurkkaa myös nämä!
Lisävinkkejä tontin valintaan ja mökkirakentamisen suunnitteluun löydät Mökkirakentajan muistilistasta! Tutustu myös Finsilvan mökkivalmiisiin tontteihin, joilla pääset rakentamaan vaikka heti. Katso Finsilvan mökkivalmis tonttivalikoima omaa haaveitten mökkiäsi varten!
Lähteet: Honkatalot, Meillä Kotona
Lue myös vinkkimme puurakenteisen mökin toteutustapoihin