Mökkiprojektin alussa rakentaja on monenlaisten valintojen edessä. Kaikkein suurimmat päätökset tontin oston ohella tehdään jo siinä vaiheessa, kun oikeastaan mitään valmista ei ole vielä edes olemassa.
Kokosimme muutamia huomionarvoisia vinkkejä mökin rakentamisen suunnitteluun liittyen, joista on ollut iso ilo. Seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon ennen kuin lapio osuu maahan:
Mökki, sauna ja varasto vai varasto, sauna ja mökki eli rakennusjärjestys
Alussa on unelma mökistä ja siinä rinnalla muitakin ”puolipakollisia” rakennuksia paperilla. Aloittaessamme omaa projektiamme tiesimme, että rakennamme mökin, saunan ja varaston.
Saimme onneksi lähipiirissämme olevalta henkilöiltä vinkin, että rakennukset kannattaa rakentaa juuri päinvastaisessa järjestyksessä. Tämä kerrottiin varmalla äänenpainolla, joten päätimme uskoa kokeneempia.
Jälkikäteen todettuna vinkki oli erittäin hyvä. Varasto valmistuu nopeasti ja se tukee muuta rakentamista paljon. Saat työkalut ja muut rakentamisen kannalta olennaisen aina lukkojen taakse ja kuivaan.
Saunan valmistuttua pääset peseytymään ja saunomaan ja yöpyminenkin on mahdollista. Huolimatta siitä, että meilläkin tulee vesi-wc mökkiin, on rakentamisen kannalta kaikkein tärkein rakennus ulkohuussi – se rakennettiinkin heti ensimmäisenä.
Juhannukseksi saunaan eli aikataulu
Rakentajilla on jostain kumman syystä halu tehdä itselleen kireä aikataulu. Sama ilmiö tuntuu koskettavan myös mökkirakentajia. Omakotitaloissa tiukan aikataulun jollain lailla ymmärtää, kun rakentamisen ajan pitää asua muualla ja täytyy huomioida myös rahalliset seikat.
Mökin kohdalla tätäkään perustetta ei taida olla. Miksi siis kiusata itseään tiukalla aikataululla? Kyllä se juhannus tulee ensi vuonnakin ja yhtä mukavaa on mennä ensimmäisen kerran saunaan lokakuussakin.
Omasta perhetilanteesta johtuen teimme löysän aikataulun, ja valintaa ei ole tarvinnut katua. Koska rakennamme mökillä itse paljon lähipiirin kanssa, päätimme edetä kiireettä. Tämän projektin aikataulu on ollut seuraava:
Kesä ja syksy 2015: Tontin osto, tontin raivaus eli puiden kaato ja klapeiksi tekeminen, rakennusluvan haku
Talvi 2016: Varaston rakentaminen
Kevät, kesä ja syksy 2016: Saunan rakentaminen
Talvi 2017: Rentoutumista ja yksityiskohtien hiomista saunarakennuksessa
Kesä ja syksy 2017: Mökin pohjien teko, terassialueet ja grillit
Talvi 2018: Rentoutumista ja muuta pientä, kuten laiturin teko
Kevät, kesä ja syksy 2018: Mökin rakentaminen
Löysemmän aikataulun ansiosta pikkujutut on tullut tehtyä loppuun. Viimeiset listat ja rännit eivät odota laittoa seuraavalle vuosikymmenelle, vaan niidenkin tekemiselle on jäänyt oma aikansa ennen seuraavien, isompien työvaiheiden alkamista.
Hirsimökki ja talovalmistajien toimitussisällöt
Suurimmalla osalla mökkivalmistajista on mallitalot esillä näyttelyalueilla ja saat toimitussisällöt katseltavaksi tarjousvaiheessa. Kilpailu on kovaa ja se on johtanut siihen, että muutamissa tärkeissä asioissa on nipistetty.
Huonekorkeus on yksi asia, jossa yleensä ei ole yhtään ylimääräistä ilmaa ja uskallan antaa ainakin hirsimökkien ja saunojen ostajalle yhden suoran vinkin. Laita ”ylimääräiset hirsikierrokset” ja lupaamme, että et päätöstä kadu. Hintaan tuolla ei myöskään ole kummoista vaikutusta.
Toinen asia, jossa valmistajat ovat yleensä nuukailleet, on esimerkiksi kattopaneelit ja terassilaudat. Yleensä keskitytään seinähirsien paksuuteen ja hintoihin, mutta nämä pienemmät ratkaisut jäävät vähemmälle.
Kun tiedetään kuinka näkyvä osa mökkiä kattopaneelit ja terassilaudat ovat, yksi vaihtoehto on jättää ne paketista pois ja ostaa sitä, mikä itseä miellyttää. Näin teimme mekin – ja aina saunan kattoa katsoessamme olemme iloisia 20 cm leveästä hirsipaneelista sen sijaan, että siinä olisi 9,5cm leveää halvinta STP-paneelia.
Monet muutokset ovatkin rahallisesti pieniä, mutta näkyvyydeltään ja toimivuudeltaan suuria. Kannattaa katsoa toimitussisältö tarkasti ennen päätöksen tekemistä.
Lue myös 10 vinkkiä mökkitontin valintaan!