Suureen osaan suomalaisia kesämökkejä suunnitellaan pieni tai iso terassi yleensä järven puolelle. Mökillä vietetäänkin paljon aikaa ulkona, joten terassi onkin varmasti yksi eniten käytetyistä alueista koko tontilla. Myös mökkisaunan yhteydessä terassi on enemmän sääntö kuin poikkeus.
Miten mökkiterassi eroaa kaupunkiterasseista?
Kun omakotitalo rakennetaan pienelle tontille, usein koko tontti myllätään haluttuun korkeuteen ja terassi on näin helppo rakentaa samaan tasoon esimerkiksi nurmikon kanssa. Mökeillä tilanne ei ole usein yhtä yksinkertainen. Tyypillistä on, että tontti pyritään jättämään muilta osin hyvin luonnontilaiseksi, mikä saattaa vaatia luovuutta terassin rakentamiselta. Mökkitontit veden äärellä myös tietenkin viettävät rantaan päin ja saunan ollessa usein niin lähellä rantaa kuin kaava sallii, jää terassi usein korkeammalle puoliväkisinkin.
Mökkiterassin kulkureitit ja grillipaikat
Kun lähdimme suunnittelemaan omia mökkiterassejamme, yritimme miettiä tulevia tarpeitamme hyvin tarkasti. Koska tulemme viettämään mökillä paljon aikaa myös talvella, halusimme, että pihan rakennusten ja terassien välillä on helppo kulkea myös korkeiden nietosten aikaan. Siksi päädyimme tekemään terassimaiset kulkureitit kaikkiin tärkeimpiin kohteisiin mökkipihalla. Halusimme myös ruoanlaittopaikan hyvälle sijainnille tontilla ja päädyimme sijoittamaan grillauspaikan pääterassille. Onneksi nykyään monet grillit ovat kevytrakenteisia ja niiden sijoittaminen terassien päälle on mahdollista.
Mökkiterassin materiaalin valinta
Kestopuu, komposiitti, lehtikuusi ja lämpöpuu ovat yleisimmät vaihtoehdot mökkiterassien materiaaleiksi. Ensimmäisenä vaihtoehdoista tiputimme pois komposiitin, koska se tuo terassille muovimaisen tunnelman ja kuumenee voimakkaasti jalkojen alla kesäisin. Puumateriaaleista valitsimme Siperian lehtikuusen. Se on huoltovapaa ja sen harmaantuva väri sointuu kauniisti muuhun ympäristöön. Meillä mökkiterassia ja kulkureittiä tulee yhteensä noin 100 neliötä, joten helppohoitoisuus painoi vaakakupissa poikkeuksellisen paljon.
Turvalliset ja maisemaystävälliset kaiteet mökkiterassille
Yllättäen suurimmaksi haasteeksi terassin teossa muodostuivat kaiteet. Rakentamismääräykset vaativat terasseille kaiteet, jos pudotusta maahan on yli 50 senttimetriä. Turvallisuusnäkökulma on tietenkin ymmärrettävä, mutta rakentamisen osalta se on haasteellinen. Miten täyttää viranomaisten vaatimukset niin, että maisema järvelle ei peittyisi kokonaan? Valitettavasti monet sisustuslehdissä esitellyt ratkaisut eivät ole tarkastajilta läpimeneviä malleja eli ne köysiratkaisut voi unohtaa uudisrakennuksissa.
Huomasimme, että pystyrimoitus-malleissa maisema jää paremmin näkyviin. Harkitsimme myös metallisia kaiteita, mutta päädyimme lopulta omaan malliin. Hintalappukin tälle vaihtoehdolle oli huomattavasti pienempi kuin metallisen kaiteen. Mukavana bonuksena oli se, että saimme kaiteet tehtyä samasta materiaalista kuin terassit eli lehtikuusesta. Puu on myös helpommin muokattavissa kuin teräs, mikä on tärkeä ominaisuus mökkiterassia rakentaessa. Monesti mökkiolosuhteissa kaikki kulmat kun eivät ole ihan niin suoria kuin kaupunkiolosuhteissa.
5 vinkkiä mökkiterassin rakentamiseen:
1. Selvitä mökkiterassin eri perustusvaihtoehdot ja valitse niistä tukevin.
2. Suunnittelusta ja työhön käytetystä ajasta suurin osa menee perustuksiin. Älä lannistu!
3. Ota mökkiterassin suunnittelussa huomioon turvallisuus. Kaiteet täytyy olla aina, jos pudotusta on yli 50cm.
4. Ota myös huomioon vuodenaikojen vaihtelu. Onko portaita mahdollista kävellä myös silloin, kun ne ovat jäässä?
5. Tee terassista mieluummin hieman isompi kuin ajattelit. Kukaan ei ole koskaan valittanut liian isosta terassialueesta!