Suomalainen mökkikansa käy parhaillaan kesämökeille lomanviettoon. Leppoisat lomapäivät tuovat tungosta aluejätepisteille. Näillä vinkeillä vältyt roskavuorilta ja järkevöität jäterallin.
Kesämökkikausi kuormittaa jätepisteitä ja täyteen ahdetut jäteastiat harmittavat monia. Valtaosa mökkijätteestä on kuitenkin kierrätettävää. Ennakointi ja tehokas lajittelu säästävät mökkiläisen kukkaroa ja mielenrauhaa, sillä sekajätteen tyhjennys maksaa eniten.
1) Ennakoi hävikki
Turha jätä on tuhlausta. Ennakoi jätekuorman kertyminen jo mökkiostoksia tehdessäsi ja vältä moninkertaisesti pakattujen elintarvikkeiden ostoa mökille.
2) Biojätteet kompostiin
Mökin bio- ja puutarhajätteiden hävitys käy parhaiten kompostoinnilla, joka tuottaa käyttöön hyvää ja ravinnerikasta multaa. Kompostointi tai erillinen ekokeräys on monesti myös ainoa vaihtoehto yli neljän viikon tyhjennysvälin jäteastioille. Valitse elintarvikejätteen kompostiksi kannellinen astia tai laatikko. Puutarhajätteen kompostin voit rakentaa itsekin. Sopivan kompostorin valintaan löydät vinkkejä esimerkiksi täältä.
3) Hyötyjäte kiertoon
Tehokas kierrätys säästää ympäristöä ja keventää jätemaksua. Kierrätä keräysmetalli, -lasi, -kartonki, -paperi ja energiajäte lähimpään hyötyjätepisteeseen. Käytöstä poistetut huonekalut, kodinkoneet ja muut isot jätteet voi toimittaa jätteidenkäsittelyalueelle. Rikkinäiset sähkölaitteet voi toimittaa maksutta keräyspisteisiin. Muista säilyttää vaaralliset jätteet erillään muista jätteistä ja palauta ne alkuperäisissä pakkauksissaan ongelmajätepisteisiin.
4) Kokeile kimppakeräystä
Uusi jätelaki velvoittaa myös mökkikiinteistön omistajat liittymään järjestettyyn jätehuoltoon. Tällöin vapaa-ajan asunnon vuosittaista jätetaksan maksua vastaan mökin päivittäisjätteen voi viedä alueelliseen jätepisteeseen. Mökille voi mahdollisuuksien mukaan tilata kiinteistökohtaisen jätteenkeräyksen joko omaan tai yhteiseen käyttöön. Mökkinaapurien yhteinen kimppa-astia onkin monesti edullisin ratkaisu jätehuoltoon, sillä kimppakeräyksen hinta voi alittaa jopa 10 euroa kesältä, kun tyhjennysmaksut jaetaan muiden kanssa.
5) Polta harkiten
Roskan omatoiminen polttaminen ei enää kaikkialla tule kyseeseen. Nykylakien mukaan paperia ja pahvia voi polttaa vain sytykkeenä puun seassa, mikä on myös monen takkavalmistajan suositus tulisijan käyttöön. Muovien poltossa on syytä olla tarkkana, eikä esimerkiksi PVC-muovia saa polttaa haitallisten päästöjen takia. Paikkakunnasta riippuen puuroskan poltto mökkipihassa voi olla sallittua. Poltathan aina vain puhdasta puuta, sillä lastulevy ja käsitelty puu synnyttää palaessaan terveydelle ja ympäristölle hyvin haitallisia kaasuja.
Näillä ohjeilla pidät myös huolta mökkijärvestäsi!