Juhannussauna on yksi keskikesän juhlan kohokohdista, mutta mökkisauna maistuu toki läpi koko kesän. Kruunaa löylyttely itse tehdyllä vihdalla tai tarpeen vaatiessa turvaudu valmiiseen! Nappaa tästä vinkit vihdan valmistukseen ja tuunaukseen.
Vihtominen (tai vastominen) on suomalainen saunaperinne vailla vertaa. Verenkiertoa vilkastavalla vihtomisella hoidettiin aikoinaan terveyttä ja kauneutta. Vihtominen rentouttaa lihaksia sekä edistää kehon aineenvaihduntaa ja puhdistaa ihoa.
Perinteisesti vihta väännetään rauduskoivusta, jonka lehdet ovat kestävimpiä ja pysyvät parhaiten kiinni oksissa. Muistathan, ettei jokamiehen oikeus kata vihdaksien keruuta, vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Näin sidot vihdan
1. Suuntaa koivikkoon
Kerää vihtaan n. 35–40 kpl ohuita, 50–60 cm pituisia oksia. Paras vihta syntyy, kun suosit vihdaksissa pienten rauduskoivujen alaoksia ja valitset sidoksiin hieskoivun oksan tai nuoren vesan.
Nuoren rauduskoivun tunnistat valkoisesta tuohesta ja kiiltävistä, kolmiomaisista ja kaksoissahalaitaisista lehdistä. Hieskoivun lehdet puolestaan ovat yksisahalaitaiset ja rauduskoivua pyöreämmät. Hieskoivun varsi on nuorena rusehtava ja helposti repeilevä.
2. Valmistele sidontavarpu
Käytä vihdan siteenä pitkää hieskoivun oksaa tai vesaa. Kuori vitsasta puukolla, ja notkista side vääntämällä ja kiertämällä.
3. Kokoa kimppu
Poista vihdaksista harottavat oksat ja kuivuneet lehdet sekä silota kädensijan kohta ja tyvi puukolla.
Kokoa tasainen kimppu kääntämällä lehtien kiiltävät pinnat päällepäin, jotta lehdet eivät vihtoessa tarraa ihoon.
4. Viimeistele sidoksella
Työnnä siteen paksu pää vihtakimpun kädensijan läpi, läheltä oksia. Vedä sidettä, kunnes siteen latvaa on jäljellä 10–15 cm, ja taivuta latvus kädensijavarpuja vasten.
Kierrä sidettä oksien ympärille kireästi latvaosasta tyviosaan ja viimeistele sidonta silmukoilla ja kiristämällä. Voit myös tarvittaessa sitoa vihdan narulla tai nippusiteellä.
5. Kasta käyttövalmiiksi
Varaa vihdalle saunaan kylmällä vedellä täytetty vati tai saavi, jonne se uppoaa kokonaan. Hyvin tehty vihta kestää parikin saunakertaa, ja kuivattuna tai pakastettuna vihta säilyy yli talven.
Jos haluat kuivattaa vihdan, ripusta se kuivumaan varjoisaan ja ilmavaan paikkaan, niin lehtien vihreys säilyy. Muista liottaa kuivattu vihta ensin kylmässä ja sitten kuumassa vedessä ennen käyttöä. Pakastettu vihta puolestaan kannattaa sulattaa huoneenlämmössä.
Tuunaa vihta – kokeile myös näitä!
Unohda keinotekoiset saunatuoksut
Voimakasta koivuntuoksua saat sitomalla vihdan keskiosaan muutaman hieskoivun oksan.
Taltuta tulehdukset
Leppävihtaa on perinteisesti suosittu ihotautien, vilustumisen ja nivelvaivojen oireiden hoidossa ja haapavihtaa apuna reumaan. Tujumpaa kuuria tarjoavat havuvihdat, jotka tehostavat pintaverenkiertoa koivuvihtaa paremmin ja lievittävät perimätiedon mukaan myös astman ja migreenin oireita. Kokeile katajavihtaa kolotukseen tai kuusta yskään.
Vihta ihotyypin mukaan
Perimätiedon mukaan pihlajavihta ja tammivihta hoitavat rasvaista ihoa ja tuoksuton tammi sopii myös allergikolle. Herkälle ihon rauhoittaa lempeä lehmusvihta.
Koivunlehtiä löylyveteen
Talvea varten voi säilöä pelkkiä koivunlehtiä. Kuivata tai pakasta lehdet sellaisenaan tai kahvinsuodatinpussin sisään ommeltuna. Hauduta lehtiä ennen käyttöä kuumassa löylyvedessä – näin saat ihanaa kesän tuoksua talven keskellä.