Suomessa lähes jokaisella on mahdollisuus saunomiseen, sillä maassamme on arvion mukaan yli 2,3 miljoonaa saunaa. Saunaperinteistä pidetään kiinni, ja moni löylyttelee joka viikko samaan aikaan. Saunominen ja mökkeily kuuluvat erityisen tiiviisti yhteen. Yhteinen saunahetki perheen tai ystävien kanssa piristää mieltä, ja pyrähdys mökin saunasta järveen tai ulkoilmaan virkistää.
Marraskuussa valon määrä vähenee entisestään, ja päivien pimetessä väsymys voi lisääntyä. Kun mieli on matalalla, apua voi saada valohoidosta, liikunnasta ja itselle mieluisista asioista – vaikka saunomisesta. Saunan teho suomalaisten kansanlääkkeenä on kiistaton. Löylyttely rentouttaa, alentaa verenpainetta ja purkaa stressiä.
Lue alta saunan terveysvaikutuksista.
Löyly torppaa taudit?
Sauna lääkitsee niin kehoa kuin mieltä – teesi, jonka nimeen Suomi vannoo. Tutkijoiden mukaan säännöllinen saunominen pienentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä muistisairauksien riskiä.
Moni hakeutuu saunan lämpöön esimerkiksi vilustumisen ensioireiden yllättäessä. Flunssaisena saunomista ei suositella, mutta asiantuntijoiden mukaan saunomisella on kiistaton rentouttava vaikutus. Lämpö siis helpottaa kipeiden lihasten jännitystä.
Löylyttely laittaa veret liikkeelle, joten paleluun sauna on ehdoton apu. Verenkierron vilkastuminen voi auttaa sydänsairauksiin, ja saunominen voi lyhytaikaisesti lievittää astman oireita hengitysteiden laajentuessa.
Sauna on kauneushoitola parhaimmillaan
Saunassa puhdistuu paitsi mieli myös iho. Lämmön vaikutuksesta ihohuokoset avautuvat, joten sauna on hyvä keino ihon syväpuhdistukseen. Vilkastunut pintaverenkierto ja hikoilu poistavat tehokkaasti kuona-aineet kropasta. Saunan jäljiltä iho onkin usein pehmeä.
Saunan kauneusvaikutuksia voi lisätä erilaisten voiteiden ja luonnontuotteiden turvin. Hunaja kirkastaa ihoa ja kaurapuuro kuorii hellästi herkimmänkin ihon. Kauneussaunaan sopii parhaiten lempeä ja hidas löylyttely. Ihohuokoset avautuvat 20 minuutin kuluttua, ja syväpuhdistuminen käynnistyy seuraavien 20 minuutin kuluessa.
Palkitse kroppa löylyillä liikunnan päätteeksi
Saunan ohella liikunta vähentää kaamosväsymystä. Nämä kaksi kannattaakin yhdistää, sillä sauna palauttaa ja hellii liikuntasuorituksesta rasittuneita lihaksia. Löylyssä myös nivelten ja lihasten liikkuvuus paranee.
Nappaa vesipullo löyly- tai pukuhuoneeseen, ja pidä välillä vilvoittelu- ja juomatauko. Muista juoda runsaasti vettä myös saunan jälkeen. Siten ylläpidät nestetasapainoa ja helpotat kehon palautumista.
Täydennä saunaelämys vihtoen!
Vihdan valmistus ei jää vain kesään – koivun ollessa lehdetön vihta väännetään havupuusta. Kokeilu kannattaa, sillä havuvihdan terveysvaikutukset ovat paremmat kuin koivuvihdan. Havuvihdat tehostavat pintaverenkiertoa parhaiten ja lievittävät perimätiedon mukaan myös astman ja migreenin oireita. Kokeile katajavihtaa kolotukseen tai kuusesta valmistettua vihtaa yskään. Tässä vielä vinkit vihdan sidontaan!
Lähteet:
Helsingin Sanomat, Kauneus & Terveys, Suomen Saunaseura ry, Tilastokeskus