Kun unelmat omasta rannasta ja vapaa-ajan asunnosta hiipivät mieleen, kannattaa ensin miettiä, millainen tontti ja mökki sopii parhaiten omiin toiveisiin. Sen jälkeen on hyvä ottaa muutama termi haltuun.
Tärkeää on miettiä mökin sijainti. Haluatko mökkitontin läheltä kotia vai auttaako hieman kauemmas kulkeminen irrottautumaan arjen kiireistä paremmin? Pitääkö tontilta päästä liikkumaan veneellä kauaskin? Mihin ilmansuuntaan toivot mökkitontin aukeavan?
On myös hyvä pohtia, miten mökillä haluaa viettää aikaa. Olisiko mukavaa, että tontilla olisi mahdollisuus puutarhaan, viljelmiin tai nurmikkoon vai sopisiko puusto, kallio vai kenties kivet ja varvikko toiveisiisi paremmin? Myös lähiympäristön harrastusmahdollisuudet ja palvelut kannattaa kartoittaa.
Entäpä itse mökki? Kuinka paljon tontilla pitää olla rakennusoikeutta ja haluatko useamman kuin yhden rakennuksen? Jos haaveilet monien muiden tavoin rantasaunasta, kannattaa selvittää, saako sellaisen rakentaa ja millä ehdoilla.
Kun toiveet ovat selvillä, voit alkaa etsiä sopivaa kohdetta. Pirkanmaan ELY-keskuksen tarkastaja Reijo Honkanen vinkkaa, että kiinnostavaa tonttia kannattaa käydä katsomassa sulan maan aikaan.
– Kun tontti ei peity lumeen, näkee maaston muodon paremmin. Silloin on helpompi arvioida, löytyykö sieltä omia toiveita vastaavia asioita ja sopiva paikka vapaa-ajan asunnon sijoittamiseen, Honkanen neuvoo.
Miten saa varmimmin rantatontille rakennusoikeuden?
Honkasen mukaan ranta-alueelle rakentaminen on helpointa, kun tontilla on valmis kaava. Kaavoituksesta pitää selvitä mitä, kuinka paljon ja mihin tontilla saa rakentaa.
– Ehdottomasti parasta on, kun tontilla on kunnan laatima yleiskaava tai maanomistajan laatima ranta-asemakaava, joihin on määritelty rakennusoikeuden määrä. Kaavaan on siis merkitty, kuinka ison vapaa-ajan rakennuksen ja kuinka monta talousrakennusta tai saunaa saa rakentaa.
Kaavoittamattomalla rannalla voi hakea poikkeamislupaa
Jos kuitenkin ihastuu kaavoittamattomaan ranta-alueeseen, pitää ensin selvittää, saako alueelle ylipäänsä rakentaa. Tällöin haetaan maksullista poikkeamislupaa. Jos kaupunki tai kunta myöntää poikkeamisluvan, pitää hakea vielä erikseen rakennuslupaa.
Kannattaa huomioida, että poikkeusluvan käsittelyssä voi ruuhka-aikana, esimerkiksi keväällä, kestää 3–4 kuukautta. Poikkeusta ei myöskään aina myönnetä, vaikka oikeudelliset edellytykset olisivat voimassa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos rakentaminen aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Kauppakirjan teko lykkäävillä ehdoilla
Kaavoittamattoman ranta-alueen kauppakirjaan kannattaa tehdä merkintä kaikista epäselvistä asioista. Esimerkiksi, jos tontille ei johda tietä, kauppakirjassa on hyvä sopia, kuka tien rakennuttaa, maksaa ja mihin sen saan tehdä.
Mutta mitä tapahtuu, jos tontille ei myönnetäkään poikkeamislupaa tai rakennuslupaa? Tällöin mökkihaaveet kaatuvat. Honkasella on tähän hyvä neuvo.
– Kaavoittamattoman alueen kauppakirja kannattaa tehdä lykkäävillä ehdoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollinen käsiraha palautuu ja kauppa raukeaa, jos sovitut ehdot eivät täyty.
Selvitä tie, jätevedet ja sähköt
Mökille täytyy päästä kulkemaan, joten tie sinne on välttämätön. Jos taas mökki sijaitsee saaressa, pitää sinne olla vesiyhteys ja määritellyt vene- ja autopaikat mantereella. Tie on tärkeä myös pelastusautojen ja mahdollisen jätehuollon säiliöauton pääsyn kannalta.
Uudehkon jätevesiasetuksen tultua voimaan, on jätevesien käsittelyn suunnitelma pitänyt olla valmiina jo rakennuslupavaiheessa. Ranta-alueella säädökset ovat tiukempia kuin muualla, ja jätevesijärjestelmän tulee sijaita riittävän kaukana rantaviivasta.
Jos haluat vapaa-ajan asuntoosi sähköt, selvitä myös tonttia hankkiessasi, onko siellä sähköliittymä valmiina vai pitääkö se hankkia erikseen.
Kun valmistaudut kaupantekoon hyvin, voit luottavaisin mielin lähteä etsimään unelmiesi rantatonttia!
Finsilva tarjoaa laajan tonttivalikoiman, jossa on järvenrantatontteja niin suurten kuin pientenkin vesistöjen ääreltä aina Uudeltamaalta Pohjois-Savoon. Tonteilla on kaavanmukainen rakennuspaikka. Lisäksi kaikkiin kohteisiin johtaa hyvät tiet perille asti. Sähköliittymät ovat suurimassa osassa valmiina ja lopuille on selvitetty alustava hinta. Tutustu tarjolla oleviin rantatontteihin!
Lue myös nämä rantatontti-aiheiset blogitekstit:
Finsilvan kattava tontinostajan opas: Mitä tulee ottaa huomioon ennen rantatontin hankintaa?
Mistä muodostuu rantatontin hintalappu?
Muista huolehtia rakentaessa naapurien kuulemisesta.
Rantatontille rakentaminen mökin rakentajan näkökulmasta.
Mitä mökkiläisen tulisi tietää jätevesiasioista?
Käsittele vain harmaat vedet ja valitse mökille moderni kuivakäymälä.
Suunnittele mökin pihavalaistus rakentamisvaiheessa.